Durerea localizată la nivelul umărului sau cotului este întîlnită frecvent la persoanele active. Mişcările repetitive, suprasolicitarea, traumatismele, pot genera inflamație, degenerare, calcificare și/sau rupturi ale tendoanelor umărului sau cotului. La tineri, durerea apare cel mai frecvent pe fondul unui traumatism, a suprasolicitării sau instabilităţii articulare. La vârstnici, principala cauză este uzura cronică şi degenerarea, care predispune la rupturi ale tendoanelor adiacente articulației afectate.
Tendinopatia cronică (inflamația asociată cu degenerarea fibrelor tendonului și uneori calcificare secundară) este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de umăr și cot. Pacienții care suferă de tendinopatie cronică au, în general, vârste cuprinse între 30 și 60 de ani, iar femeile sunt mai frecvent afectate decât bărbații. Afectarea bilaterală este comună și uneori este asociată cu munca manuală.
Clinic tendinopatia umărului (cunoscută și ca sindromul coafei rotatorilor) se manifestă prin durere la nivelul umărului, accentuată de ridicarea și rotația brațului. Epicondilita laterală (cotul tenismenului) sau medială (cotul jucătorului de golf) se manifestă prin durere localizată în regiunea medială sau laterală a cotului debutată frecvent în urma unei suprasolicitări mecanice și accentuată de mișcarea de ridicare a unei greutăți, respectiv extensia mâinii și degetelor. Durerea este prezentă inițial în timpul activităților solicitante, dar ulterior poate apărea și în repaus, respectiv atunci când este comprimată regiunea afectată, de exemplu în timpul nopții.
Ecografia musculoscheletală este folosită frecvent pentru diagnosticul tendinopatiei și ghidajul ecografic al procedurilor intervenționale (tenotomie), datorită faptului că este o procedură neiradiantă, permite obținerea unor imagini de înaltă rezoluție și evaluarea în dinamică a structurilor musculotendinoase.
Tratamentul tendinopatiei are ca și obiective reducerea durerii şi inflamaţiei şi restabilirea mobilității articulare. Uneori, exercițiile de tonifiere a musculaturii, fizioterapia sau infiltrația cu cortizon în bursa subacromială sunt necesare pentru ameliorarea durerii. De cele mai multe ori aceste terapii nu reușesc o rezoluție completă a durerii și inflamației, procesul degenerativ progresează cu formarea unor calcificări intratendinoase, impingement și ruptura parțială sau totală a tendoanelor afectate.
Un potențial tratament pentru tendinopatia cronică cu sau fără prezența calcificărilor îl reprezintă fenestrarea tendonului afectat și a calcificării sub ghidaj ecografic, procedură denumită și tenotomie sau „needeling”. Această procedură implică trecerea repetată a unui ac de seringă (18-23G) prin tendonul afectat pentru a converti un proces degenerativ cronic într-o afecțiune acută care este mai ușor vindecabilă. Deși în săptămâna ce urmează procedurii se produce o accentuare a procesului inflamator, acesta scade treptat în intensitate, pe măsură ce începe faza proliferativă de vindecare.
Procedura de tenotomie (needeling) este în prezent acceptată ca tratament de primă linie, sigur și eficient pentru tratamentul tendinopatiei cronice, cu ameliorarea semnificativă a durerii și cu o incidență scăzută a complicațiilor minore, cum ar fi reacția vasovagală și bursita.
Avantajul major al tenotomiei “needeling” constă în faptul că procedura nu necesită spitalizare, se efectuează sub anestezie locală, durata procedurii este de aproximativ 15 minute, nu este nevoie de imobilizare post-procedurală, iar pacientul poate reveni la activitatea profesională a doua zi după procedură.
Există diferite abordări ale tehnicii tenotomiei, toate includ utilizarea unui anestezic local cu sau făra soluție salină, pentru a elimina depozitele de calciu:
1. Tehnica cu injectarea de solutie salină numită și „barbotaj”, în care unul sau două ace de seringă sunt utilizate pentru a injecta și aspira lichidul în urma lavajului depozitelor de calciu. Dovezile recente au arătat că o abordare cu două ace este mai adecvată pentru a trata calcificările mai dure, în timp ce procedura cu un singur ac este mai utilă în tratarea calcificărilor fluide.
Prezentare acestei proceduri poate fi urmarită în materialul următor:
https://www.youtube.com/watch?v=H3I2CZau2sM
2. Tehnica fără injectarea de soluție salină numită si „dry needeling”, este o procedură folosită pentru tratarea tendinopatiei calcifice cronice (depozitele de calciu sunt de obicei dure). Tehnica “dry needeling” implică 10-15 perforări ale depozitul calcific și tendonului inflamat adiacent pentru a stimula aportul de sânge, resorbția calciului și inițierea procesului de reparare și regenerare a țesutului fibros din structura tendonului.
Prezentare acestei proceduri poate fi urmarită în materialul următor:
https://www.youtube.com/watch?v=r825YdKRdr8
Procesul de regenerare si cicatrizare a țesuturilor lezate poate fi stimulat suplimentar prin injectarea suplimentară de plasmă bogată în trombocite la locul leziunii. Tehnica presupune recoltarea de sânge venos, centrifugarea, separarea și reintroducerea prin injectare a plasmei și trombocitelor în zona afectată. Aportul suplimentar de factori de creștere celulară și compuși stimulatori de regenerare și diferențiere a țesutului fibros va determina activarea și proliferarea celulelor reparatorii, cu formarea țesutului cicatricial.
Tenotomia nu este indicată atunci când pacienții prezintă calcificări dar nu sunt simptomatici, calcificarea este foarte mică (< 5mm) sau a migrat în bursa subacromială, prezintă tulburari ale coagulării sau urmează un tratament anticoagulant.
Bibliografie:
- Saba L, De Filippo M, Saba F et al. Efficacy of ultrasound-guided percutaneous treatment of the rotator cuff calcific tendinopathy with double needle technique. J Orthop. 2019 Dec 18;20:195-197.
- Chianca V, Albano D, Messina C et al. Rotator cuff calcific tendinopathy: from diagnosis to treatment. Acta Biomed. 2018 Jan 19;89(1-S):186-196.
- Darrieutort-Laffite C, Blanchard F, Le Goff B. Calcific tendonitis of the rotator cuff: From formation to resorption. Joint Bone Spine. 2018 Dec;85(6):687-692.
- Bianchi S, Martinoli C. Ultrasound of the musculoskeletal system, Ultrasound of the musculoskeletal system. Springer Berlin. 2007:198–332.
- Orlandi D, Mauri G, Lacelli F, Corazza A, Messina C, Silvestri E, Serafini G, Sconfienza LM. Rotator Cuff Calcific Tendinopathy: Randomized Comparison of US-guided Percutaneous Treatments by Using One or Two Needles. Radiology. 2017;285:518–527.
- Krey D, Borchers J, McCamey K. Tendon needling for treatment of tendinopathy: A systematic review. Phys Sportsmed. 2015 Feb;43(1):80-6.