Terapia cu unde de șoc extracorporeale, cunoscută și sub numele de Terapie ShockWave (ESWT), este un tratament clinic dovedit și foarte eficient pentru leziunile cronice ale țesuturilor moi (tendoane, ligamente, capsulă articulară) și anumite patologii osoase.

O undă de șoc extracorporeală este definită ca o undă mecanică non-invazivă, non-electrică, care trece prin corp, iar energia acesteia se concentrează pe zona ce urmează a fi tratată. Undele de șoc produc o creștere rapidă a circulației sângelui în zona țintă și vor descompune țesutul cicatricial fibros sau calcificat care se acumulează în timp, în afecțiunile cronice ale țesuturilor moi (tendoane, ligamente, capsulă articulară) și anumite patologii osoase.

Descompunera țesutului cicatricial este motivul pentru care tratamentul cu unde de șoc este atât de eficient. Spre deosebire de țesuturile elastice normale, țesutul cicatrizat este neelastic și va împiedica mișcarea și funcția normală, provocând adesea dureri suplimentare. Prin creșterea circulației și prin descompunera țesutului cicatricial, terapia cu unde de șoc stimulează regenerarea celulelor și promovează vindecarea normală și reducerea rapidă a durerii.

shock2

Ce tratează terapia ShockWave?

Tratamentul cu Shockwave poate fi eficient pentru o gamă largă de afecțiuni. Iată câteva exemple de afecțiuni în care undele de șoc pot trata și restaura funcția normală:

  • Epicondilita laterală sau medială a cotului (cotul jucătorului de tenis/golf): inflamația dureroasă a inserției tendoanelor extensoare/flexoare ale mâinii și degetelor pe regiuunea laterală/medială a cotului;
  • Dureri de umăr cu sau fără calcifiere: limitare dureroasă a mișcării articulației umărului;
  • Dureri de șold și/sau ale tractului iliotibial: durere la presiunea aplicată pe regiunea laterală a șoldului cu limitare dureroasă a mișcării de abducție sau rotație, uneori însoțită de zgomote anormale (snapping hip). Aceste simptome apar în afecțiuni precum: sindromul trohanterian, bursita trohanteriană cu sau fără calcifiere, periostita dureroasă a șoldului;
  • Dureri la nivelul călcâiului sau tălpii: inflamația dureroasă a inserției fasciei plantare pe calcaneu (fasceita plantară) cu sau fară prezența de pinteni calcaneeni.
  • Dureri la nivelul tendonului Ahile: inflamarea dureroasă a tendonului lui Ahile sau a insertiei acestuia pe calcaneu, consecutiv suprasolicitării mecanice la persoane supraponderale sau sportivi.
  • Dureri la nivelul polului superior sau inferior al rotulei (Sindromul de apex patelar; Genunchiul săritorului): inflamația dureroasă (cu sau fără calcifiere) a inserției tendonului cvadriceps pe patelă respectiv a insertie tendonului patelar pe patelă sau tibie;
  • Dureri la nivelul marginii anterioare a tibiei: inflamația marginii tibiale datorită suprasolicitării mecanice, consecutiv eforturilor fizice intense și/sau prelungite
  • Punctele dureroase ale mușchilor (trigger points): dureri acute și cronice la nivelul spatelui, umărului, gâtului, generate de mușchii contractați sau scurtați
  • Terapia durerii pe punctele de acupunctură

 

Cât de eficientă este terapia Shockwave?

După numai 3 până la 5 sedințe de terapie cu unde de șoc, peste 80% dintre pacienți au raportat o reducere a durerii și revenirea la funcția normală.

Cum se aplică tratamentul cu unde de șoc?

La prima vizită, vă veți întâlni cu un  medic specialist care vă va consulta și va efectua o ecografie musculoscheletală în vederea identificării afecțiunii (inflamație, calcifiere, pinten),  localizării precise a leziunilor (aria de întindere și adâncimea la care sunt localizate) și va stabili parametrii (intensitatea, frecvența și durata) tratamentului cu unde de șoc.

Ședința de terapie ShockWave durează de obicei 7-15 minute, in funcție de aria tratată și numărul de regiuni tratate.

Există contraindicații pentru terapia Shockwave?

Există câteva situații în care nu ar trebui să se utilizeze unde de șoc:

  • sarcina
  • pe cartilaje de creștere (la copii)
  • pe regiuni cu proteze sau plăci metalice
  • în tulburări ale nervilor periferici sau ale circulației
  • dacă pacientul ia anticoagulante

Nu există efecte secundare majore după apicarea terapiei cu unde de șoc. Ocazional poate apărea o durere localizată la aplicarea tratamentului, respectiv o durere difuză ușoară post-tratament care poate dura până la 24 de ore.

Bibliografie:

  • Chung B, Wiley JP. Extracorporeal shockwave therapy. Sports medicine. 2002 Nov 1;32(13):851-65.
  • Gerdesmeyer L, Frey C, Vester J, et al. Radial extracorporeal shock wave therapy is safe and effective in the treatment of chronic recalcitrant plantar fasciitis: results of a confirmatory randomized placebo-controlled multicenter study. The American journal of sports medicine. 2008 Nov;36(11):2100-9.
  • Rasmussen S, Christensen M, Mathiesen I, Simonson O. Shockwave therapy for chronic Achilles tendinopathy: a double-blind, randomized clinical trial of efficacy. Acta orthopaedica. 2008 Jan 1;79(2):249-56.
  • Wang CJ. Extracorporeal shockwave therapy in musculoskeletal disorders. Journal of orthopaedic surgery and research. 2012 Dec;7(1):11.
  • Daecke W, Kusnierczak D, Loew M. Long-term effects of extracorporeal shockwave therapy in chronic calcific tendinitis of the shoulder. Journal of shoulder and elbow surgery. 2002 Sep 1;11(5):476-80.